Om oss

Home / Om oss

Över 100 år av öppensinnade innovationer

Varumärket Grain Cloud är grundat av Skandia Elevator AB.

Skandia Elevator grundades 1914 av bröderna Nils och Gustav Larsson, två lantbrukssöner som började tillverka tröskmaskiner. Nästan ett sekel senare har företaget fortfarande sitt säte i Arentorp i Vara kommun, och drivs av Nils barnbarn, Joakim och Jonas Larsson.

Företaget har genom åren utvecklats från ett litet, lokalt lantbruksföretag till Europas ledande tillverkare av transportsystem för spannmål med exportmarknader över hela världen.

En del av världens digitala omvandling

Skandia Elevators vision är att vara det mest eftertraktade varumärket för nästa generations lantbrukare. Denna vision understryker det faktum att företaget idag är en del av världens digitala transformation inom den professionella lantbruksindustrin.

Efter att Skandia Elevator nått målet att bli den ledande tillverkaren av transportutrustning för spannmål i Europa skapades en ny strategi för bolagets produktutveckling. Det nya målet är:

Att vara ledande inom smart transportutrustning för spannmål. Och att vara en av de ledande när det gäller att leverera data och kunskap från spannmålsanläggningar till professionella lantbrukare.

Därför grundade företaget 2017 varumärket Grain Cloud med sina innovativa produkter som ett helt nytt affärsområde förkroppsligat i tre produktgrupper.

2021 var ett historiskt år för Skandia Elevator, då företaget gjorde sina allra första förvärv. Bolaget blev helägare av temperaturövervakningsföretaget Liros Electronics i Malmö AB och delägare i automationsföretaget Automations Teknik i Lidköping AB. Båda förvärven gjordes för att stärka varumärket Grain Cloud och fortsätta den egna utvecklingen av produktgrupperna Grain Control och Grain Watch.

From Harvest to Home

Grain clouds vision kallas ”From harvest to home”. Den sammanfattar strävan efter att erbjuda våra kunder och deras kunder ett betydande värde som gör deras arbete enklare, effektivare och i slutändan kostnadsbesparande. Det gör vi genom vår långa erfarenhet och kunskap inom spannmålsbranschen kombinerat med ny teknik som uppnår spårbarhet och ökad kunskap genom hela spannmålsvärdekedjan.

European Innovation Partnership

Grain Cloud är sedan 2020 en del av ett EIP Agri-projekt, som syftar till att tillhandahålla Grain Cloud-visionen genom att skapa spårbarhetsfunktioner för att följa spannmålens väg från ”Harvest to home” genom bättre och effektivare kontroll över kvantitet, kvalitet och sortering av spannmålen i anläggningen.

I innovationsprojektet ingår flera partners med kompetens och kunskap inom spannmålsindustrin och dess värdekedja samt automation och mjukvaruutveckling.

Det gemensamma målet är att utveckla beslutsstöd som ger mervärde och bidrar till ökad lönsamhet för professionella lantbrukare.

Projektpartners

Agroväst Livsmedel AB

Automations Teknik i Lidköping AB

CNet Svenska AB

Hedåkers Säteri AB

Varaslättens Lagerhus

RISE AB

Grain Cloud samarbetar med Dataväxt

Sedan Oktober 2022 stöder Grain Balance Scale en koppling till Dataväxts växtodlingsprogram Nya Dataväxt. Grain Balance Scale är en elevatorvåg som mäter din skörd. Du får full kontroll på skörden genom att resultatet presenteras på ett överskådligt sätt i mobilen. Skörden kopplas till varje skifte som spannmålet odlas på. Med hjälp av information om skiftets storlek beräknas avkastning per hektar, så att du vet vilket resultat du fick av odlingen på varje skifte.

”Möjligt att enkelt börja digitalisera jordbruket”
I Nya Dataväxt finns information om varje skifte, som dess storlek och vilken gröda som odlas. Detta innebär att det blir möjligt att importera hela gårdens uppsättning med skiften till Grain Balance Scale. Då slipper du dubbelarbete eftersom det räcker med en uppdatering inför varje skörd. Efter det är Grain Balance Scale redo att enkelt registrera intaget av skörden. Efter skörden ser du enkelt ditt totala spannmålslager och vid försäljning minskar du enkelt saldo. På så sätt har du alltid ett uppdaterat saldo i mobilen.


– Grain Balance Scale är en innovativ produkt som utnyttjar vår hundraåriga erfarenhet av att utveckla skopelevatorer. Nu tar vi nästa steg och gör det möjligt att enkelt börja digitalisera lantbruket. Tillsammans med Dataväxt ger vi lantbrukare möjlighet att använda befintlig information i deras system in i vårt system, allt för att minska dubbelarbete och öka effektiviteten. Vi tar också ett stort första steg i att skapa spårbarhet från fält till spannmålslager. Vi ser fantastiska möjligheter att fortsätta skapa spårbarhet tillsammans med Dataväxt, menar Joakim Larsson, VD och delägare till Skandia Elevator.


En del av Grain Cloud-familjen
Grain Balance Scale är en produkt inom varumärket Grain Cloud, som ägs och utvecklas av Skandia Elevator – och som bygger på idén om total kontroll över ditt spannmålsarbete på gården. De digitala produkterna inom Grain Cloud låter dig optimera hela värdekedjan och skapa ett spårbart och hållbart lantbruk. Resultatet blir överlägsen kontroll över ditt spannmål, ovärderliga insikter och möjligheter att initiera, modifiera och avsluta processer på distans.
  
Aktivera funktionen i Nya Dataväxt
Integrationen finns tillgänglig för kunder med Nya Dataväxt och Grain Balance Scale från och med 13/10. För att få tillgång till denna funktion så behöver funktionen först aktiveras i Nya Dataväxt. Sedan är det bara att via Grain Balance Scale välja att importera den data som finns.

Läs mer om Dataväxt

Nytt partnerskap – Improvin’
Sedan den 15 december 2022 samarbetar Grain Cloud med Improvin’. Detta partnerskap utforskar värdet av datautbyte för att öka transparensen i spannmålsförsörjningskedjan. Båda företagen ser ökad transparens i försörjningskedjan som avgörande för att nå miljömässig och ekonomisk hållbarhet.

Improvin’ påskyndar livsmedelsindustrins övergång till en mer hållbar livsmedelsproduktion. Med Improvin’s AI-drivna plattform kan livsmedelsföretag mäta och rapportera sina leveranskedjespecifika Scope 3-utsläpp och verifiera deras klimatavtryck i stor skala. Dessutom kan företag främjas till utsläppsminskningar i sin egen värdekedja med hjälp av en verifierad process och löpande övervakning av primärdata. Grain Cloud tillhandahåller Grain App som ger odlarna total kontroll över sitt spannmålsarbete och samlar in spannmålsdata, t.ex. vikt, torktemperatur och energianvändning, till en databas.

”Grain Cloud är fokuserat på att öka kunskapen och lönsamheten inom lantbruket. Tillsammans med Improvin’ har vi en chans att undersöka värdet av den spårbara spannmålsförsörjningskedjan. Vi ser fantastiska möjligheter i detta gemensamma arbete och tror att det kommer att ge stort värde för våra kunder”, menar Joakim Larsson, VD och delägare i Skandia Elevator.

Läs mer om Improvin’